Stressgerelateerde klachten of burn out

We leven tegenwoordig in een tijd waarin maatschappelijke ontwikkelingen snel achter elkaar plaatsvinden en er van jou wordt gevraagd om snel te schakelen. Het kan je behoorlijk wat stress opleveren. Er is weinig tijd om echt te ontspannen en het opladen van je mobiele telefoon lijkt belangrijker dan het opladen van je lichaam.

Stress is niet altijd iets negatiefs

Een korte periode van stress is helemaal niet verkeerd. Integendeel, stress helpt jou om alert te zijn, je focus vast te houden en optimaal te kunnen presteren.
Wanneer je langdurige stress ervaart, kan dit zijn tol eisen van je lichaam. Je kunt klachten ervaren als slaapproblemen, prikkelbaar zijn, eetbuien of juist geen trek hebben, concentratieproblemen en vermoeidheid. Je kunt je voorstellen dat dit weer zijn uiting heeft op het lichaam en je op den duur ook fysieke klachten kunt gaan ervaren.

Het verschil tussen stressgerelateerde klachten en burn-out

Stressgerelateerde klachten kun je zien als een eerste fase richting burn-out. Wanneer je klachten hebt als gevolg van je stress herstel je doorgaans vrij snel en gemakkelijk wanneer je de stressfactor wegneemt. Blijf je toch doorgaan dan kunnen deze klachten zich ontwikkelen tot een burn-out.

“Het beste wapen tegen stress is ons vermogen om de ene gedachte boven de andere te verkiezen.” – William James

Oorzaken van stress

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor jij (langdurige) stress ervaart. Op werkvlak kun je druk ervaren, door bijvoorbeeld veel deadlines of weinig steun van collega’s.
Daarnaast kunnen persoonlijke kenmerken als een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme of moeilijk grenzen aan kunnen geven er ook voor zorgen dat jij stress ervaart. Ook gebeurtenissen in jouw omgeving kunnen van invloed zijn, zoals het verliezen van een dierbare, een scheiding, een verhuizing of andere life events.

Wat Trinn voor je kan doen

Diep van binnen weet je dat het nodig is om een pauze te nemen, om je helemaal te ontspannen, maar toch lukt dit niet. Herkenbaar? Je komt in een vicieuze cirkel en het is lastig om hieruit te komen.
Wij kijken samen met jou naar de klachten die je ervaart en jouw gedragspatronen. We helpen je ontspanning te vinden en een manier te vinden om in de toekomst om te gaan met wat jou stress geeft.

Nadat ik al jaren lang ervaring met chronische klachten, ben ik via mijn werkgever verwezen naar een interdisciplinair traject in Groningen. De intensieve behandeling door een combinatie van bewegingsdeskundigen en psychologen onder één dak is voor mij de uitkomst geweest om te leren gaan met mijn klachten.

Het team van Trinn heeft mij uit een diep dal getrokken. Ik kan zeggen dat met de combinatie van fysieke en mentale aanpak succes gegarandeerd is

Deel deze pagina:

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?