Fysieke klachten of vermoeidheid

Onderzoek je fysieke en vermoeidheidsklachten

Het kan zijn dat je al meerdere onderzoeken hebt gehad voor je fysieke klachten of je vermoeidheid, maar dat hier niets uitkomt. Je voelt je onbegrepen door je omgeving omdat je niet kunt zeggen wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Zowel fysieke klachten als vermoeidheidsklachten kunnen een enorme impact hebben op je dagelijks leven en welzijn. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld door een scan duidelijk wordt dat je slijtage in je lichaam hebt, maar dat er geen behandeling voor is. Het zoeken naar antwoorden kan een uitdagende en frustrerende reis zijn.

Langdurige of terugkerende klachten

Misschien heb je al meerdere behandelingen geprobeerd maar levert dit keer op keer niet het gewenste resultaat op. Je hoopt van je klachten af te komen, maar het effect is van korte duur en de klachten keren steeds terug. Als je al heel lang klachten ervaart, kun je het gevoel hebben dat jouw lijf zich tegen je heeft gekeerd. Niets is minder waar, jouw lichaam geeft je signalen die je serieus mag nemen.
Door bijvoorbeeld het gebruik van medicatie verlicht je tijdelijk de klachten maar uiteindelijk gaat je lijf harder schreeuwen om aandacht. Lichamelijke klachten kunnen een teken zijn dat er dieperliggende oorzaken zijn die aangepakt moeten worden voor een duurzaam herstel.

“Vecht niet tegen je pijn; dat gevecht kun je niet winnen. De paradox van herstel is dat je je moet overgeven om te winnen. Accepteren wat je niet kunt veranderen, maakt het verschil.”

Niet zeuren maar doorgaan

Vaak is er sprake van herstelbelemmerende factoren, welke de klachten in stand houden en waardoor het herstel stagneert of de klacht steeds terugkomt. Bij herstelbelemmerende factoren kun je denken aan stress, over grenzen gaan, piekeren, enzovoort. Het is essentieel om deze factoren te herkennen en aan te pakken, om erger te voorkomen en juist herstel te bevorderen.

Leren leven met klachten?

Heb je weleens gehoord dat je maar met de klachten moet leren leven? Dat is niet niks! Je zit niet te wachten op je leven lang pijnklachten of om je altijd maar vermoeid te voelen. Acceptatie van de klacht lijkt nog ver weg te zijn. Je kunt gevoelens van frustratie, woede of verdriet ervaren en dat mag er zijn! Acceptatie en ermee leren leven betekent niet dat je je moet laten belemmeren door je klachten en je uit het veld moet laten slaan. Het is een proces van begrijpen, aanpassen en actief werken aan een betere kwaliteit van leven, ondanks de fysieke of vermoeidheidsklachten.

Bij Trinn helpen wij jou om naar je lijf te leren luisteren, de herstelbelemmerende factoren te leren herkennen en deze weg te nemen of hier anders mee om te gaan. Onze benadering richt zich op het begrijpen van jouw specifieke situatie en het bieden van gerichte ondersteuning om fysieke klachten of vermoeidheidsklachten effectief aan te pakken.

Deel deze pagina:

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?