Stressgerelateerde of burn out klachten

We leven tegenwoordig in een tijd waarin maatschappelijke ontwikkelingen snel achter elkaar plaatsvinden en er van jou wordt gevraagd om snel te schakelen. Het kan je behoorlijk wat stress opleveren. Er is weinig tijd om echt te ontspannen en het opladen van je mobiele telefoon lijkt belangrijker dan het opladen van je lichaam.

Stress is niet altijd iets negatiefs

Stress is een reactie van het lichaam op een veranderende situatie, waarbij een natuurlijk overlevingsmechanisme in werking treedt. Je hartslag, ademhaling en spierspanning gaan omhoog. Een korte periode van stress is helemaal niet verkeerd. Integendeel, stress helpt jou om alert te zijn, je focus vast te houden en optimaal te kunnen presteren.
Wanneer je langdurige stress ervaart, kan dit zijn tol eisen van je lichaam. Je kunt klachten ervaren als slaapproblemen, prikkelbaar zijn, eetbuien of juist geen trek hebben, een gejaagd gevoel, concentratieproblemen en vermoeidheid. Je kunt je voorstellen dat dit weer zijn uiting heeft op het lichaam en je op den duur ook fysieke klachten kunt gaan ervaren, zoals lichamelijke spanning, hartkloppingen, hoofdpijn, buikklachten of duizeligheid. 

Oorzaken van stress

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor jij (langdurige) stress ervaart. Op werkvlak kun je druk ervaren, door bijvoorbeeld veel deadlines of weinig steun van collega’s.
Daarnaast kunnen persoonlijke kenmerken als een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme of moeilijk grenzen aan kunnen geven er ook voor zorgen dat je stress ervaart. Ook gebeurtenissen in jouw omgeving kunnen van invloed zijn, zoals het verliezen van een dierbare, een scheiding, een verhuizing of andere life events. 

“Het beste wapen tegen stress is ons vermogen om de ene gedachte boven de andere te verkiezen.” – William James

Vrouw met burn out klachten

Het verschil tussen stressgerelateerde klachten en een burn-out

Er zijn veel overeenkomsten tussen stressgerelateerde klachten en burn out klachten. Stressgerelateerde klachten kun je zien als een eerste fase richting burn-out. Wanneer je klachten hebt als gevolg van je stress herstel je doorgaans vrij snel en gemakkelijk wanneer je de stressfactor wegneemt. Wanneer je je langdurig of herhaaldelijk in een stressvolle situatie of omgeving bevindt, gaat je lichaam jouw reserve energie gebruiken. De belasting die je ervaart en de belastbaarheid zijn uit balans. Burn out klachten ontwikkelen zich wanneer je de symptomen negeert en door blijft gaan. Het grote verschil met stressgerelateerde klachten is dat er bij een burn out sprake is van zowel geestelijke als lichamelijke uitputting (bijnieruitputting). Dit kan zich uiten in een onvermogen om simpele taken uit te voeren, lichamelijke uitvalsverschijnselen, extreme overgevoeligheid voor prikkels en mogelijk angst en paniek klachten.

Vicieuze cirkel

Wanneer je alle signalen genegeerd hebt, kun je letterlijk tot stilstand geroepen worden door je lichaam. Je hoofd wil nog steeds van alles, maar je lichaam is op. Doordat je opgebrand bent trek je je terug uit sociale situaties. Werken lukt niet meer en ook sociale contacten kosten je te veel energie. Als gevolg hiervan kun je je eenzaam gaan voelen en gaan piekeren. Dit komt de burn out klachten niet ten goede. Je komt in een vicieuze cirkel en het is lastig om hieruit te komen. 

Wat Trinn voor je kan doen

Herken jij bij jezelf stressgerelateerde of burn out klachten? Diep van binnen weet je dat het nodig is om pauze te nemen, om je helemaal te ontspannen, maar toch lukt dit niet. Herkenbaar?
Wij kijken samen met jou naar de klachten die je ervaart en jouw gedragspatronen. We helpen je ontspanning te vinden en een manier te vinden om in de toekomst anders om te gaan met de dingen jou stress geven.

Deel deze pagina:

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?