Fibromyalgie
Wat is Fibromyalgie?
Fibromyalgie is een aandoening waarbij mensen last hebben van langdurige pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten, vermoeidheid en slaapstoornissen. Vaak gaat het ook gepaard met hoofdpijn, maag- en darmproblemen en gevoeligheid voor temperatuurveranderingen. Fibromyalgie wordt ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd, omdat de pijn en stijfheid vooral optreden in de spieren en pezen.
Fibromyalgie is een relatief nieuwe aandoening, die pas in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd erkend als een aparte ziekte. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken en de behandeling van fibromyalgie.
Waarom wordt fibromyalgie vaak onbegrepen?
Een van de grootste problemen bij fibromyalgie is dat de aandoening niet te diagnostiseren is op basis van een afwijking in in je spieren of je bindweefsels. Omdat er geen duidelijke fysieke oorzaak voor de pijn en vermoeidheid gevonden kan worden, wordt het vaak afgedaan als aanstellerij of als een psychische aandoening.
Dit leidt vaak tot onbegrip en frustratie bij patiënten, die zich niet serieus genomen voelen. Daarnaast komt het vaak voor dat de omgeving van een client de klachten maar moeilijk kan begrijpen. Dit kan leiden tot een gevoel van isolement en ook een verergering van de klachten.
Welke factoren dragen bij aan de ernst van de klachten?
Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de oorzaken van fibromyalgie, wordt er steeds meer duidelijk over de factoren die bijdragen aan de ernst van de klachten. Fysieke factoren zoals overbelasting van de spieren, stress en slaaptekort kunnen de klachten verergeren, maar ook psychologische factoren zoals angst en depressie hebben een negatief effect op de klachten.
Hoe kan Trinn begeleiden naar herstel en omgaan met de klachten?
Bij Trinn hebben we veel ervaring met het begeleiden van mensen met fibromyalgie en andere chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Trinn biedt een multidisciplinair programma aan dat bestaat uit onder andere educatie, graded activity training en cognitieve gedragstherapie.
Door deze componenten samen te nemen begeleiden onze bewegingsdeskundige, (gz)psycholoog en re-integratiespecialist mensen bij omgaan met de klachten, hun participatie en het nemen van eigen regie in hun leven.