Nekklachten

Nekklachten

Nekklachten zijn een veelvoorkomend probleem onder alle leeftijden in de samenleving. Zo’n 30% van de bevolking heeft jaarlijks last van zijn nek. Maar wat houdt dat dan precies in?

Het meest genoemde symptoom van nekklachten is pijn, variërend van scherpe pijn tot doffe pijn en daarnaast mogelijk uitstralend richting de schouderbladen of het hoofd. Andere symptomen zijn stijfheid, bewegingsbeperking of tintelingen. De ervaren klachten kunnen van grote invloed zijn op het dagelijks leven en je daarmee zowel privé als op het werk enorm beperken. Nekklachten zijn niet voor niets een van de meest voorkomende verzuimoorzaken. Nekklachten kunnen je flink belemmeren bij dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld het tillen van zware objecten, het uitvoeren van werkzaamheden op de computer, of het doen van huishoudelijke taken. Bovendien kunnen de klachten leiden tot bewegingsangst en daarnaast impact hebben op je sociale leven.

Hoe ontstaan nekklachten?

De oorzaken van nekklachten kunnen variëren, enkele factoren die kunnen bijdragen aan nekklachten zijn o.a.:vicieuze circel nekklachten

  • Overmatige belasting van de nekspieren, door bijvoorbeeld zware fysieke activiteiten of bijvoorbeeld herhaaldelijke bewegingen.
  • Langdurig staan of zitten in eenzelfde houding, zowel op het werk als thuis.
  • Trauma of letsel: een ongeluk, een val of sportblessure.
  • Stress.

 

Bij Trinn begrijpen we dat nekklachten niet alleen een fysieke, maar ook een mentale component hebben. Wanneer iemand lange tijd last heeft van nekklachten, kan dit leiden tot stress en spanning. Dit kan op zijn beurt de fysieke klachten verergeren. Zie je de vicieuze cirkel hier? Daarom richten we ons bij de behandeling van nekklachten op zowel de fysieke als de mentale aspecten.

Het beloop van nekklachten

Nekklachten kunnen zowel acuut als chronisch van aard zijn. Acute klachten hebben een korte duur van een paar dagen tot enkele weken. Meer dan de helft van acute nekklachten herstelt vanzelf binnen 6 weken. Het herstel van nekklachten wordt beïnvloed door verschillende factoren, zowel positief als negatief. Positieve factoren zijn o.a. vroegtijdige interventie, een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, een positieve mindset en goed stressmanagement. Aan de andere kant kunnen negatieve factoren, zoals het negeren van klachten en ongezonde levensstijlkeuzes het herstelproces vertragen of verergeren. Het is belangrijk om de kern aan te pakken om tot optimaal herstel te komen.

Heb jij al langere tijd last van nekklachten of steeds terugkerende nekklachten? Onze multidisciplinaire aanpak bij nekklachten omvat verschillende behandelmethoden, waaronder educatie, begeleiding bij bewegen en psychologische begeleiding. Door deze verschillende behandelmethoden te combineren, kunnen we een effectieve behandeling op maat aanbieden die gericht is op het verminderen van de pijn en het bevorderen van het herstel.

We besteden aandacht aan de manier waarop je omgaat met je klachten en kan het van belang zijn om te kijken naar het moment dat de klachten ontstonden. Deze informatie kan je helpen om meer grip te krijgen op de factoren die je kan beïnvloeden om te bewegen richting herstel en een hogere kwaliteit van leven.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?