Whiplash

Een whiplash is een naam voor klachten die optreden als als gevolg van een plotselinge beweging van het hoofd naar voren, naar achteren of zijwaarts.

Whiplash kan voorkomen bij bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, een bedrijfsongeval of een sportblessure. Hoewel de symptomen van whiplash vaak mild zijn en vanzelf verdwijnen, kunnen sommige mensen last hebben van langdurige klachten. Het letsel dat de klachten veroorzaakt is echter lastig te zien voor een arts, toch is de impact op je leven soms enorm groot.

Fysieke klachten van whiplash kunnen bestaan uit spierpijn, pijn/ stijfheid in de nek, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Mentale klachten bij whiplash kunnen zijn angst, depressie en slaapproblemen.

Een traject bij Trinn kan helpen bij herstel en het omgaan met whiplash klachten. Allereerste is het belangrijk om je lichaamssignalen te herkennen en te begrijpen. We maken bijvoorbeeld gebruik van technieken waarbij je leert om meer stil te staan bij wat er gebeurt en deze signalen mee te nemen in het maken van doelgerichte keuzes.

Graded activity training is een methode die wordt gebruikt om de belastbaarheid te vergroten. Dit houdt in dat iemand geleidelijk aan activiteiten toevoegt en zichzelf uitdaagt om meer te doen zonder de symptomen te verergeren. Dit kan helpen bij het verminderen van fysieke symptomen zoals pijn en stijfheid.

Cognitieve gedragstherapie is een andere techniek die kan helpen bij het omgaan met de mentale aspecten van whiplash. Het richt zich op het veranderen van negatieve denkpatronen en het ontwikkelen van meer helpende coping strategieën. Dit kan helpen bij het verminderen van angst, depressie en slaapproblemen.

Kortom, whiplash kan zowel fysieke als mentale componenten hebben die bijdragen aan de ernst van de klachten. Trinn kan helpen bij het begeleiden naar herstel en het omgaan met de klachten door middel van het herkennen van lichaamssignalen, grenzen, graded activity training en cognitieve gedragstherapie. Het is belangrijk om te onthouden dat herstel tijd kost en dat het belangrijk is om geduldig te zijn en het herstelproces stap voor stap te doorlopen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?