Hernia

Effectieve behandelmethoden bij een hernia

Pijn aan de rug of het been als gevolg van een hernia kan aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven, zowel privé als op het werk. Trinn geeft inzicht in het herkennen van een hernia, de mogelijke acties die je kunt ondernemen, en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Anatomie van de wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit 34 wervels met tussenwervelschijven die dienen als schokdempers. Een tussenwervelschijf bestaat uit kraakbeen aan de buitenrand en een gelachtige kern (zie afbeelding 1). Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom, met zenuwen die vertakken naar ledematen en organen.
 Een hernia, ook wel Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd in medische termen, ontstaat door beschadiging aan de buitenrand van een tussenwervelschijf. Dit resulteert in een uitstulping van de zachte kern, die druk uitoefent op het ruggenmerg of een zenuw, met daaropvolgende irritatie (zie afbeelding 2).

Symptomen van een hernia

Afhankelijk van de locatie van de hernia treden verschillende klachten op. Een hernia in de lage rug veroorzaakt meestal plotselinge, hevige rugpijn, mogelijk uitstralend naar een been. Een nekhernia gaat gepaard met nekklachten, scheefhouden van het hoofd, en pijn die kan uitstralen naar armen of achterhoofd. De druk op een zenuw kan leiden tot tintelingen, een dof gevoel of spierzwakte.

Het ontstaan van een hernia

Hernia’s ontstaan vaak geleidelijk en kunnen diverse oorzaken hebben, waaronder langdurige belasting van de rug, een slechte spierconditie, gebrek aan beweging, aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf, genetische factoren, en leefstijlfactoren zoals roken en overgewicht.

Acute versus chronische hernia

Een hernia kan zowel acuut als chronisch zijn. Bij een acute hernia verdwijnen klachten meestal binnen 12 weken, vaak behandeld met rust, fysiotherapie en pijnmedicatie. In ernstige gevallen kan een operatie overwogen worden.

Het is mogelijk dat de hernia het beweegpatroon heeft veranderd, resulterend in een toename van spanning in omliggende weefsels en spieren. Bovendien kunnen angst voor beweging of stress factoren zijn die de klachten in stand houden.

Het negeren van een acute hernia of aanhoudende invloeden, zoals eerder genoemd, kan leiden tot de ontwikkeling van een chronische hernia.

Behandeling bij hernia

Het is belangrijk om te beseffen dat de mate van pijn niet altijd direct gerelateerd aan de ernst van de hernia of de behandeling hiervan. Zelfs een kleine hernia kan aanzienlijke pijn veroorzaken, terwijl een grotere hernia mogelijk weinig tot geen klachten met zich meebrengt.

De aanpak van langdurige pijn bij een hernia kan een uitdaging vormen en kan een combinatie van verschillende benaderingen vereisen.

Bij een aanhoudende hernia wordt getraind op geleide van tijd (tijdcontingent), niet op basis van klachten. Hierbij vergroot je stapsgewijs de belastbaarheid van de rug. Gedragsverandering is eveneens cruciaal: neem regelmatig pauzes, sta op tijdens het zitten, en luister naar zowel fysieke als mentale grenzen.

Heb je een hernia en heeft de behandeling bij jou tot nu toe weinig tot geen effect gehad?

Hernia? Trinn helpt!

Trinn helpt jou je bewegingsangst te overwinnen, je grenzen te leren kennen en om te gaan met de klachten, door onze geïntegreerde aanpak van beweging, themasessies en educatie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?