De kalmerende werking van neuriën

In ons hectische leven, waarin we voortdurend worden blootgesteld aan stress en spanning, zijn we altijd op zoek naar manieren om wat rust te vinden. We proberen verschillende technieken: meditatie, yoga, wandelingen in de natuur, en ga zo maar door. Maar wat als ik je vertel dat een van de meest eenvoudige, prettige en altijd beschikbare manieren om stress te verminderen, neuriën is? Ja, het lijkt zo simpel, maar neuriën heeft een verbazingwekkende kracht om de geest te kalmeren en stress te verminderen. Trinn legt uit hoe het werkt.

 1. Neuriën vermindert de productie van stresshormonen
  Neuriën helpt bij het verminderen van de productie van stresshormonen, zoals cortisol. Wanneer we neuriën, richten we ons op de muziek en de ademhaling, waardoor onze gedachten afgeleid worden van de stressfactoren die ons zorgen baren. Deze verstoring van de aandacht vermindert de activiteit in de amygdala, het deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van stress en angst. Het concentreren op de melodie helpt ons om negatieve gedachten los te laten, en dit resulteert in een daling van het cortisolniveau in ons lichaam. Dit draagt bij aan het verminderen van de effecten van stress, waardoor we ons rustiger en meer ontspannen voelen.

 2. Neuriën stimuleert de afgifte van feel-good hormonen
  Wanneer we neuriën, stimuleren we de afgifte van endorfines – de ‘feel-good’ hormonen. Deze hormonen helpen bij het verminderen van pijn en het verlichten van stress. Neuriën heeft een vergelijkbaar effect als lichaamsbeweging, wat resulteert in een gevoel van geluk en ontspanning. Het geeft ons een natuurlijke “high”, waardoor we ons kalmer en meer in balans voelen.

 3. Neuriën verbetert de ademhaling en verlaagt de hartslag
  Neuriën helpt ons om dieper en rustiger te ademen. Diepe ademhaling is een essentieel onderdeel van ontspanningstechnieken, omdat het het parasympathische zenuwstelsel activeert, wat rust en kalmte bevordert. Hier komt de nervus vagus in beeld, een belangrijke zenuw die vanuit de hersenen naar verschillende organen loopt, waaronder het hart en de longen. De nervus vagus is nauw verbonden met ontspanning en rust, en neuriën stimuleert deze zenuw, wat resulteert in een verlaging van de hartslag en het vrijkomen van acetylcholine. Dit neurotransmitter heeft een kalmerend effect op het hele lichaam. Het is een eenvoudige manier om ons lichaam te vertellen dat alles in orde is, waardoor het zich ontspant en kalmeert.

 1. Neuriën verbetert de focus en concentratie
  Wanneer we neuriën, worden onze geest en gedachten gefocust op de melodie. Dit helpt ons om afleidende gedachten te blokkeren en verbetert onze concentratie. Het stelt ons in staat om in het moment te zijn, en het vermindert piekergedachten die vaak tot stress leiden. Door ons te concentreren op de melodie, kunnen we onze geest kalmeren en meer mentale helderheid bereiken.

 2. Neuriën bevordert een gevoel van verbondenheid
  Neuriën heeft een sociaal aspect dat bijdraagt aan het verminderen van stress. Wanneer we neuriën, kunnen anderen in onze omgeving ons horen en zich daardoor ook kalmeren. Dit schept een gevoel van verbondenheid en vermindert gevoelens van eenzaamheid, wat op zijn beurt stress kan verminderen.  

Hoe kun je neuriën integreren in je dagelijkse leven? 
Nu we weten hoe heilzaam neuriën kan zijn, laten we eens kijken hoe we het in ons dagelijks leven kunnen integreren: 

 • Tijdens het werk: Neuriën kan een geweldige manier zijn om stress op het werk te verminderen. Probeer tijdens een pauze of terwijl je aan het werk bent een melodie te neuriën die je leuk vindt. 
 • Tijdens het reizen: Neuriën kan een goede metgezel zijn tijdens het reizen, of je nu in de auto, de trein of het vliegtuig zit. Het kan je helpen ontspannen en de stress van het reizen verminderen. 
 • Tijdens het schoonmaken: Neuriën kan een saaie taak als schoonmaken veel aangenamer maken. Het helpt je om je te concentreren en je humeur te verbeteren terwijl je je huis op orde brengt. 
 • Tijdens het ontspannen: Neuriën kan ook een geweldige manier zijn om te ontspannen voordat je gaat slapen. Kies een rustgevende melodie en neurië rustig terwijl je in bed ligt. 


Neuriën is een van die zeldzame en mooie manieren om stress te verminderen die altijd binnen handbereik is. Het is gratis, gemakkelijk en prettig. Dus, de volgende keer dat je je gestrest voelt, probeer dan eens te neuriën. Het kan je verbazen hoe effectief het is in het kalmeren van je geest en het verminderen van stress.